Doğankent Çatalağaç’taki bakır-kurşun-çinko maden projesiyle ilgili ÇED gerekli değildir kararına açılan davada dün keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. İncelemeye Çatalağaçlıların ve Çatalağaç Köyü Derneği üyelerinin davet ve çağrıları üzerine Giresun İl Genel Meclisi CHP Grubu adına Ömer Cebeci de gözlemci olarak katıldı. Keşfe katılan hakim ve bilirkişi heyeti, Çatalağaç Köyü Derneği adına davacı olan Soner Aydın ve davalı İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile Alagöz Madencilik isimli firmanın iddia ve savunmalarını dinledikten sonra sahada incelemelerde bulundular.

HARFİYAT ATIKLARI DEREYE GELİŞİGÜZEL BIRAKILMIŞ
Konuya ilişkin gözlemlerini anlatan İl genel meclis Üyesi Ömer Cebeci” Maden sahasının bulunduğu vadinin geniş orman alanları olduğu ve köyün su kaynaklarının etki sahasında olduğunu, maden firmasının özensiz çalıştığı, hafriyat atıklarını gelişi güzel dere yataklarına bıraktığını Harşit Çayının kolu olan Derindere’nin yoğun çamur aktığını gördüm” dedi.


Cebeci, şöyle konuştu” Harşit Çayının da çamur akmasına yol açtığını, Harşit Tabiat Parkında balçıklar oluşturduğunu, Harşit Çayının Tirebolu’ya kadar çamurlu ve bulanık akmasına sebep olduğunu gördüm.158 yurttaşımızın maden tesisinin yarattığı çevresel kirliliklere karşı imza topladığını Çatalağaç köyü yolunda yoğun iş makinesi ve kamyonlardan kaynaklı trafik olduğunu, köy için trafik güvenliği tehditi oluşturduğunu, Giresun İl Özel İdaresinin bu yola yaptığı yatırımların zarar gördüğünü gözlemledim. Gözlemci olarak davet eden ve İlimdeki bu çevresel sorunlara tanıklık etmemi sağlayan Çatalağaç Köylü hemşerilerime ve başta Soner Aydın olmak üzere Çatalağaç Köyü Derneği yönetimi ve üyelerine teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Görevim ve sorumluluklarım dahilinde yaşanan sorunların takipçisi olacağımı, kamuoyu önünde paylaşıyorum.”