AK Parti İl Başkanı Kenan Tatlı, TOKİ’nin yüzyılın konut projesi ödemelerindeki taksitlerde fiyat artışı yaşanacağı iddiaları hakkında bilgilendirmede bulundu. Tatlı, “Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Sosyal Konut Projesi: “İlk Evim, İlk İş Yerim” Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan, 13 Eylül’de Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini, “İlk Evim, İlk İş Yerim” projesini olarak açıklamıştır.
Projenin detayları; 81 il ve ilçelerde 500 bin konut, 250 bin konut amaçlı arsa ve 50 bin iş yeri 2 yıllık sürenin ardından vatandaşların hizmetine sunulacaktır.
-İstanbul’da hane geliri 18 bin, diğer illerde 16 bin lira olan ve başvurduğu ilde 12 ay ikamet etmiş her vatandaş projeye başvurabilecektir. -İnşa edilecek konut projesinden şehit yakını ve gazilere %5, engelli vatandaşlara %5, emeklilere %20, gençlere %20 kontenjan ayrılacaktır. -Yaklaşık 900 milyar lira yatırım bedeli bulunan projenin ekonomiye sağlayacağı hareketlilik 2 trilyon lira seviyelerindedir. -Konutların fiyatı maliyetinin %40 altında olacak şekilde belirlenmiştir. 2+1 konutlar 608 bin lira, 3+1 konutlar ise 850 bin liradan satılacaktır. -Toplam bedelin %10’u peşin ödenecektir. Toplam 240 ay (20 yıl) vadeli taksit ödemeleri sözleşmenin imzalanmasıyla başlayacaktır. -Vatandaşlar 2+1 konutlara aylık 2 bin 280 lira, 3+1 konutlara ise aylık 3 bin 187 lira taksit ödeyecektir.” dedi.
İl Başkanı Kenan Tatlı, muhalefetin her zaman yaptığı vatandaşlarımıza aldatmaya yönelik açıklamaları ve yalan beyanlarıyla halkımızın bu büyük projeyi karalamaktan başka bir şey yapmadıklarını belirtti. Oysaki TOKİ resmî web sitesindeki, metinde yer alan ‘Hak Sahiplerinin konutlarına ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık Memur Maaş Artış Oranı dikkate alınarak İdarece tespit edilen oranda artırılacaktır’ ifadesini tam anlamayarak, yada anlamamaya çalışarak “memur maaş artışı oranı” ibaresi üzerine yoğunlaşarak, vatandaşların zihninde karmaşa yaratmaya çalışmaktadır. Ancak görüleceği gibi, metnin devamında “idarece tespit edilen oranda artış yapılacaktır” ifadesi yer almaktadır. Bu detayı görmezden gelmek vatandaşlarımızı aldatmak değil de ne olabilir diye belirtti.
Dikkat edilirse, memur zammı sadece bir kıstas olarak alınmıştır. Buradaki amaç, kira artışının vatandaşların alım güçlerini düşürmeyecek oranda yapılmasıdır. Yani TOKİ konutlarındaki kiralarda (taksitlerde) yapılan artış, vatandaşların maaşlarındaki artıştan daha azdır. Böylece konut projelerine başvuran vatandaşların alım güçleri düşmemektedir. Nitekim son yıllardaki artışlara bakıldığında, TOKİ’nin yaptığı kira artışlarının, memur zamlarının altında olduğu görülecektir.” şeklinde konuştu.